Druktechnieken & -materialen voor textiel

Textieldrukkerij Noord beschikt intern over verschillende drukmaterialen en apparatuur. Wij streven ernaar om de nummer één zeef- en textieldrukkerij voor Groningen, Friesland en Drenthe te zijn. Ook hebben wij korte lijnen met andere drukkerijen in Groningen, waardoor we zeer veelzijdige drukmethodes aan kunnen bieden.

Hieronder leest u meer over de drukmethodes die wij aanbieden voor textiel. Deze technieken worden in het kort uitgelegd, dus als u meer vragen heeft kunt u ons altijd mailen of bellen.

1) Folie- en transferdruk

Bij een foliedruk snijden wij uw ontwerp eerst uit op vinyl. Dit wordt zorgvuldig gepeld waardoor er een soort sticker ontstaat. Deze stickers worden vervolgens bedrukt door middel van een hittepers, zodat de lijm laag in het textiel trekt. Met deze techniek trekt de bedrukking in het textiel, waardoor deze goed vastzit wanneer de folie weer afkoelt. Deze techniek voorkomt ongevraagde lijntjes of lijmrestjes. Wel is het zo dat deze kleding niet heter gewassen kan worden dan 40 graden.

2) Zeefdrukken met verf

Zeefdrukken werkt met de zogeheten zeef-ramen. Dit is een soort van gaas die de vorm aanneemt van de gewenste bedrukking. Over dit gaas wordt een speciaal laagje verf aangebracht. Uit dat laagje wordt weer een uitsparing gemaakt in de vorm van de gewenste bedrukking. Dit zeefraam wordt vervolgens over het kledingstuk geplaatst waarna deze wordt geverfd met een grote kwast. De verf gaat door de uitsparing en komt op het shirt en daarmee is het shirt bedrukt.

Door deze techniek is het mogelijk om elke gewenste kleur te bedrukken, het aantal gewenste kleuren kan oplopen tot wel 7 kleuren. Een ander voordeel van deze techniek is dat ‘hoe meer je koopt, hoe goedkoper het wordt’. Textieldrukkerij Noord werkt met gespecialiseerde zeefdrukkers zodat elk shirt in perfecte kwaliteit wordt geleverd.

3) Borduren van textiel

Alles wat met naald, draad en een ondergrond te maken heeft, valt onder borduren. Het grote voordeel van borduren in Groningen, Friesland en Drenthe is dat het beter tegen wassen kan dan bijvoorbeeld een foliedruk. Ook lijkt de borduring veel chiquer / luxer dan andere bedrukkingsmethodes. Er zijn veel verschillende manieren om uw ontwerp te borduren. Op basis van het ontwerp maakt de borduurder een digitale borduurkaart waarop te zien is welke ‘steken’ de borduurmachine gaat maken. Niet alleen het ontwerp, maar ook het te borduren textiel bepaalt hoe de borduurder te werk gaat. Er zit namelijk een verschil in het textiel van een hoodie en dat van een t-shirt.